ZAKWASZA
→ mięso, w każdej postaci z rybami włącznie
→ ziarna
→ nasiona
→ strączki
→ jajka
→ nabiał
→ kofeina
→ czekolada, kakao
→ rafinowany cukier
→ skrobia
→ fastfoody
→ produkty fermentowane
→ mąki i ziarna (szczególnie pszenica, ryż, żyto, kukurydza )
→ alkohol
→ tytoń
→ leki
ALKALIZUJE
większość owoców i warzyw (a największe ilości wapnia znajdziemy w zielonych liściach, jabłkach, czarnych porzeczkach, malinach, truskawkach, cytrynach, pomarańczach)
kiełkach nasion i warzyw
woda z cytryną
Zakwaszenie organizmu / Kwasica "Kwaśne ciało = chore ciało "
W dużym skrócie, ujmując temat, termin zakwaszenia organizmu dotyczy bezpośrednio naszej krwi, która na wskutek niewłaściwego odżywiania staje się zakwaszona a im więcej spożywamy przetworzonych pokarmów tym więcej kwasów gromadzi się w naszym ciele. Im więcej tych kwasów tym mniej sprawne organy w tym nerki, których głównym zadaniem jest właśnie wydalanie kwasów wraz z moczem. Dodatkowo karmiąc się zakwaszającymi produktami tworzymy w organizmie nadmiar śluzu a co za tym idzie min. utrudniamy naszym jelitom wchłanianie składników odżywczych. Natężenie kwasów ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ponieważ wnikają do naszych komórek, a więc narządów, gruczołów, kości, wszystkich tkanek a nawet nerwów co skutkuje pojawianiem się coraz mocniej odczuwalnych dolegliwości. A my jesteśmy głównymi ich kreatorami. I w kreacji tej dojdziemy do momentu wypracowania sobie coraz większych dysharmonii w ciele (także umyśle), poważnych stanów "chorobowych". Ale czy jesteśmy skazani na złe samopoczucie i cierpienie ? Absolutnie nie.
Jedną z podstaw znakomitego funkcjonowania naszych organizmów jest naturalne odżywianie się. Tak się składa, że natura dała nam to co właściwe dla naszego gatunku czyli owoce, warzywa i liście i właśnie te pokarmy mają właściwości alkalizujące i w naturalny sposób wspierają naszą krew a ona nasze funkcje witalne.
Warto sobie też uświadomić, że po przez proces zakwaszania tracimy cenne minerały w tym tak istotny wapń, który w sposób naturalny zobojętnia kwasy.
Poniżej przedstawiam zestawienie produktów z podziałem, na te które nas zakwaszają i te alkalizujące. Pamiętaj również, iż oprócz pokarmów czynnikiem zakwaszającym jest również stres, a wchodząc głębiej brak umiejętności radzenia sobie z nim.