PRZETWORZONE TERMICZNIE TERMALLY PROCESSED
SUROWE RAW FOOD
Mus malinowo- szpinakowy
Dojrzałe banany 4 szt.
Szpinak 1 garść
Woda 0,5 szklanki (przefiltrowana lub przegotowana chłodna)
Ksylitol ( opcjonalnie)
Mus malinowy :
Maliny blendujemy z 3 bananami i wodą, jeśli owoce nie są dla Ciebie wystarczająco słodkie dodaj ksylitolu. Do powstałego musu dodaj nasionka chia i dokładnie wymieszaj 2 razy z przerwą kilkuminutową i przelej do naczynek.
Mus zielony :
Szpinak i banana zblenduj na gładko i wylej na malinową warstwę. Udekoruj jak lubisz albo tym co akurat masz pod ręką ;)
Lody owocowe - Leśne Owoce
Jeden dojrzały świeży banan
Kilka dojrzałych* zamrożonych bananów
mieszanka " Owoce leśne" **
To bardzo prosty i podstawowy przepis na domowe szybkie ( jeśli masz zamrożone wcześniej owoce) zdrowe lody.
Kilka dojrzałych zamrożonych bananów zostawiamy na kilka minut aby lekko się odmroziły następnie kroimy je na kawałki i wrzucamy do urządzenia typu malakser
( ja używam magimix-a). Dokładamy 1 świeżego dojrzałego banana i zamrożoną mieszankę owoców leśnych. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
* Dojrzałe banany mają wystarczająco dużo w sobie słodyczy aby lody były słodkie bez dodatkowego dosładzania.
** Zamiast mieszanki owoców leśnych możesz do bananów dodać jeden rodzaj owoców np. truskawki mrożone tworząc w ten sposób domowe lody truskawkowe.
Dojrzałe banany mają konsystencję nieco kremową dlatego powstałe lody mają konsystencję między klasycznym sorbetem a lodami "śmietankowymi".
Owocowe Chia
Woda ( przefiltrowana lub przegotowana nie ciepła )
Świeży sok z pomarańczy 2 szklanki
Truskawki ( lub inne owoce)
Chia 6 łyżek
Agar 1 łyżeczka
Ksylitol ( ilość zależna od indywidualnej potrzeby słodkości galaretki)
Kilka truskawek do dekoracji lub inne owoce
Mus z chia :
Truskawki zblenduj z wodą i 1 szklanką świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Jeśli owoce są mało słodkie możesz dosłodzić np. ksylitolem do odpowiadającego Ci smaku. Do zblendowanych owoców dodaj nasionka chia , wymieszaj łyżką i zostaw na kilka minut po czym ponownie wymieszał łyżką i przelej do docelowych salaterek* na deser.
Galaretka agarowa :
Zagotuj pół szklanki soku z pomarańczy w małym rondelku razem z ksylitolem i wsyp agar w proszku, dokładnie mieszając zagotuj i odstaw. Po lekkim przestudzeniu dolej pozostałe pół szklanki soku z pomarańczy, wymieszaj.
Do salaterek powkładaj truskawki i zalej agarową galaretką. Zostaw do zastygnięcia galaretki
* Ten deser można serwować w różnych naczynkach począwszy od wysokich szklanek w których można przekładać warstwy musu chia z galaretką z owocami, poprzez wszelkie pucharki i miseczki. Może mniej elegancki ale za to bardzo praktyczny oraz bliski założeniom zero waste jest podawanie deseru w słoiczkach. W każdej chwili można zakręcić i wziąć ze sobą np. nad jezioro ;)