ZAKWASZA

 

 → mięso, w każdej postaci z rybami włącznie 

 → ziarna 

 → nasiona 

 → strączki 

 → jajka

 → nabiał

 → kofeina

 → czekolada, kakao

 → rafinowany cukier

 → skrobia

 → fastfoody

 → produkty fermentowane 

 → mąki i ziarna (szczególnie pszenica, ryż, żyto, kukurydza ) 

 → alkohol

 → tytoń 

 → leki 

ALKALIZUJE 

 

większość owoców i warzyw (a największe ilości wapnia znajdziemy w zielonych liściach, jabłkach, czarnych porzeczkach, malinach, truskawkach, cytrynach, pomarańczach)

kiełkach nasion i warzyw

woda z cytryną 

Zakwaszenie organizmu / Kwasica   "Kwaśne ciało = chore ciało "

W dużym skrócie, ujmując temat, termin zakwaszenia organizmu dotyczy bezpośrednio naszej krwi, która na wskutek niewłaściwego odżywiania staje się zakwaszona a im więcej spożywamy przetworzonych pokarmów tym więcej kwasów gromadzi się w naszym ciele. Im więcej tych kwasów tym mniej sprawne organy w tym nerki, których głównym zadaniem jest właśnie wydalanie kwasów wraz z moczem. Dodatkowo karmiąc się zakwaszającymi produktami tworzymy w organizmie nadmiar śluzu a co za tym idzie min. utrudniamy naszym jelitom wchłanianie składników odżywczych. Natężenie kwasów ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ponieważ wnikają do naszych komórek, a więc narządów, gruczołów, kości, wszystkich tkanek a nawet nerwów co skutkuje pojawianiem się coraz mocniej odczuwalnych dolegliwości. A my jesteśmy głównymi  ich kreatorami. I w kreacji tej dojdziemy do momentu wypracowania sobie coraz większych dysharmonii w ciele (także umyśle), poważnych stanów "chorobowych". Ale czy jesteśmy skazani na złe samopoczucie i cierpienie ? Absolutnie nie. 

Jedną z podstaw znakomitego funkcjonowania naszych organizmów jest naturalne odżywianie się. Tak się składa, że natura dała nam to co właściwe dla naszego gatunku czyli owoce, warzywa i liście i właśnie te pokarmy mają właściwości alkalizujące i w naturalny sposób wspierają naszą krew a ona nasze funkcje witalne. 

 Warto sobie też uświadomić, że po przez proces zakwaszania tracimy cenne minerały w tym tak istotny wapń, który w sposób naturalny zobojętnia kwasy. 

Poniżej przedstawiam zestawienie produktów z podziałem, na te które nas zakwaszają i te alkalizujące. Pamiętaj również, iż oprócz pokarmów czynnikiem zakwaszającym jest również stres, a wchodząc głębiej brak umiejętności radzenia sobie z nim.

Rozszerzamy naszą wiedzę i zmieniamy nawyki żywieniowe.

 

CURRENT AFFAIRS

PHOTO

VIDEO