PRZETWORZONE TERMICZNIE            TERMALLY PROCESSED

SUROWE                  RAW FOOD

Mus malinowo- szpinakowy 

 

  • Maliny 0,5 kg (świeże ewentualnie rozmrożone) 
  • Dojrzałe banany 4 szt.

  • Szpinak 1 garść 

  • Woda 0,5 szklanki (przefiltrowana lub przegotowana chłodna)

  • Ksylitol ( opcjonalnie)

   

   Mus malinowy :

Maliny blendujemy z 3 bananami i wodą, jeśli owoce nie są dla Ciebie wystarczająco słodkie dodaj ksylitolu. Do powstałego musu dodaj nasionka chia i dokładnie wymieszaj  2 razy z przerwą kilkuminutową i przelej do naczynek. 

 

   Mus zielony : 

Szpinak i banana zblenduj na gładko i wylej na malinową warstwę. Udekoruj jak lubisz albo tym co akurat masz pod ręką ;)

 

CURRENT AFFAIRS

PHOTO

VIDEO

Lody owocowe -  Leśne Owoce 

 

  • Jeden dojrzały świeży banan

  • Kilka dojrzałych* zamrożonych bananów

  • mieszanka " Owoce leśne" ** 

   

  To bardzo prosty i podstawowy przepis na domowe szybkie ( jeśli masz zamrożone wcześniej owoce) zdrowe lody.

   

       Kilka dojrzałych zamrożonych bananów zostawiamy na kilka minut aby lekko się odmroziły następnie kroimy je na kawałki i wrzucamy do urządzenia typu malakser

( ja używam magimix-a). Dokładamy 1 świeżego dojrzałego banana i zamrożoną mieszankę owoców leśnych. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

 

* Dojrzałe banany mają wystarczająco dużo w sobie słodyczy aby lody były słodkie bez dodatkowego dosładzania.

** Zamiast mieszanki owoców leśnych możesz do bananów dodać jeden rodzaj owoców np. truskawki mrożone tworząc w ten sposób domowe lody truskawkowe. 

Dojrzałe banany mają konsystencję nieco kremową dlatego powstałe lody mają konsystencję między klasycznym sorbetem a lodami "śmietankowymi".  

Owocowe Chia 

 

  • Woda ( przefiltrowana lub przegotowana nie ciepła )

  • Świeży sok z pomarańczy 2 szklanki

  • Truskawki ( lub inne owoce)

  • Chia  6 łyżek 

  • Agar 1 łyżeczka 

  • Ksylitol ( ilość zależna od indywidualnej potrzeby słodkości galaretki)

  • Kilka truskawek do dekoracji lub inne owoce

 

   Mus z chia :

Truskawki zblenduj z wodą i 1 szklanką świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Jeśli owoce są mało słodkie możesz dosłodzić np. ksylitolem do odpowiadającego Ci smaku. Do zblendowanych owoców dodaj nasionka chia , wymieszaj łyżką i zostaw na kilka minut po czym ponownie wymieszał łyżką i przelej do docelowych salaterek* na deser. 

 

   Galaretka agarowa :

Zagotuj pół szklanki soku z pomarańczy w małym rondelku razem z ksylitolem i wsyp agar w proszku, dokładnie mieszając zagotuj i odstaw. Po lekkim przestudzeniu dolej pozostałe pół szklanki soku z pomarańczy, wymieszaj.

 

Do salaterek powkładaj truskawki i zalej agarową galaretką. Zostaw do zastygnięcia galaretki 

 

* Ten deser można serwować w różnych naczynkach począwszy od wysokich szklanek w których można przekładać warstwy musu chia z galaretką z owocami, poprzez wszelkie pucharki i miseczki. Może mniej elegancki ale za to bardzo praktyczny oraz bliski założeniom zero waste jest podawanie deseru w słoiczkach. W każdej chwili można zakręcić i wziąć ze sobą np. nad jezioro ;)